11 Temmuz 2016 Pazartesi

Fırında Su Böreği Tarifi




Fırında Su Böreği Tarifi


Malzemeler:
 * Hamuru İçin:
  • 6 adet orta boy yumurta,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı tuz,
  • 6 buçuk-7 su bardağı arası un 
 * İçi İçin:
  • Beyaz peynir,
  • Arzuya göre maydanoz.

 * Yufkaları Haşlamak İçin:

  • Sıcak su,
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ,
  • Tuz,
  • Soğuk su.

 * Yufkaları Süzmek İçin:

  • 150 gram tereyağı veya margarin.

Yapılışı:

Fırında su böreği yapmak için, öncelikle hamuru hazırlanır.
Hamurunu hazırlamak için 6 adet orta boy yumurta, 1 su bardağı su, 1 çay bardağı sıvı yağ ve tuz, derin bir kap içerisinde parmak uçları ile karıştırılır.
Elde edilen karışımın üzerine azar azar ölçülü olarak un ilave edilip, güzelce yoğrulur ve orta sertlikte bir hamur elde edilir.
Yoğrulan hamurun üzeri temiz bir bez ile örtülür ve 10 dakika dinlendirilir.
Büyük, derin bir tencereye su doldurulur ve ocağın üzerinde kaynamaya bırakılır.
150 gram tereyağı tava içerisinde eritilir ve soğumaya bırakılır.
Dinlendirilen hamur düz bir zemin üzerine alınır ve eşit şekilde 4 parçaya bölünür.
Daha sonra her parça 4 eşit parçaya bölünerek beze yapılır ve toplamda 16 beze elde edilir.
Bezeler unlu zemin üzerinde merdane yardımı ile açılıp, biraz büyültülür.
Daha sonra üzerine hafif un serpiştirerek oklava yardımı ile çok inceltmeden açılır ve temiz bir bez üzerine serilir.
Bütün bezeler bu şekilde açılıp, bitirilir.
Fırın tepsisi, eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımı ile yağlanır.
Kaynayan suyun içerisine tuz ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilir (su tuzlu olsun).
Derin bir kap içerisine soğuk su doldurulur.
1 adet yufka, kaynamakta olan tuzlu su içerisine serer gibi bırakılır.
Yufkanın birbirine yapışmasını önlemek için üzerine kaşıkla su atılır.
Sıcak su içerisinde 20 saniye bekletilen yufka, daha sonra kevgir yardımı ile çıkartılır ve hemen soğuk su içerisine bırakılır.
Yufka soğuk su içerisinden çıkartılır ve hafif elle sıkılarak suyu süzülür (su ısındıkça değiştirilir, suyun soğuk olması gerekir).
Haşlanan yufka yağlı fırın tepsisine büzdürerek yerleştirilir ve üzerine eritilmiş tereyağından sürülür.
8 adet yufka aynı şekilde tek tek haşlanır ve aralarına tereyağı sürülüp, büzdürerek üst üste serilir.
Tepsiye 8 yufka serdikten sonra, üzerine peynir serpiştirilir.
Daha sonra diğer yufkalarda aynı şekilde haşlanıp, aralarına tereyağı sürerek üst üste serilir.
En üstte serilecek yufka haşlanmadan tepsiye serilir ve üzerine her yerine gelecek şekilde tereyağı sürülür.
Pişerken kabarmaması için böreğin üzeri bıçak ile bir kaç yerden delinir.
Hazırlanan su böreği, önceden ısıtılmış 180° fırında altı üstü iyice kızarıncaya kadar pişirilir.
Üzeri kızardıktan sonra fırından çıkartılır ve üzerine temiz nemli bir bez örtülüp ılınmaya bırakılır.
Hazırlanan fırında su böreği, daha sonra bıçak yardımı ile dilimlenerek servise sunulur.

Benzer Yayınlar

Fırında Su Böreği Tarifi
4/ 5
Oleh

Abone Olun

Yazılarımızı beğeniyor musunuz?Abone Olun Yazılarımı Kaçırmayın.